ПРАТ “ВУМ № 574”

Код за ЄДРПОУ: 01415944
Телефон: +38 0732 680646
e-mail: vmmn574@gmail.com
Юридична адреса: 21037, м. Вінниця, вул. Миргородського Олексія , 6 А
 
Дата розміщення: 05.04.2019

Річний звіт за 2018 рік

IX. Опис бізнесу

Зміни в організаційній структурі відповідно до попередніх звітних періодів ПрАТ "ВУМ № 574" дочiрнiх пiдприємств, фiлiй, представництв та iнших вiдокремлених структурних пiдроздiлiв товариство не має i не планує. Змiн в органiзацiйнiй структурi товариства в звiтному роцi не вiдбувалось.
Cередньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу (осіб), середня чисельність позаштатних працівників та осіб, які працюють за сумісництвом (осіб), чисельність працівників, які працюють на умовах неповного робочого часу (дня, тижня) (осіб), фонду оплати праці. Крім того, зазначаються факти зміни розміру фонду оплати праці, його збільшення або зменшення відносно попереднього року. Зазначається кадрова програма емітента, спрямована на забезпечення рівня кваліфікації її працівників операційним потребам емітента Середньооблiкова чисельностi працiвникiв облiкового складу (осiб) - 6
Середня численнiсть позаштатних працiвникiв та осiб, якi працюють за сумiсництвом (осiб) - 1 Чисельностi працiвникiв якi працюють на умовах неповного робочого часу(дня,тижня)(осiб) - 0
Фонд оплати працi - 251 тис.грн.
Розмiр оплати працi у 2018 роцi порiвняно з 2017 роком збiльшився на 50 тис.грн. у зв"язку iз збiльшенням мiнiмальної ставки зарабiтної плати.
Пiдвищення квалiфiкацiї працiвникiв протягом звiтного перiоду не вiдбувалось. Кадрової програми немає

Належність емітента до будь-яких об'єднань підприємств, найменування та місцезнаходження об'єднання, зазначаються опис діяльності об'єднання, функції та термін участі емітента у відповідному об'єднанні, позиції емітента в структурі об'єднання ПрАТ "Вiнницьке управлiння механiзацiї №574" не належить до будь-яких об"єднань пiдприємств.
Спільна діяльність, яку емітент проводить з іншими організаціями, підприємствами, установами, при цьому вказуються сума вкладів, мета вкладів (отримання прибутку, інші цілі) та отриманий фінансовий результат за звітний рік по кожному виду спільної діяльності Емiтент не проводить спiльної дiяльностi з iншими органiзацiями, пiдприємствами, установами.
Будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій Протягом звiтного перiоду з будь-якi пропозицiї щодо реорганiзацiї з боку третiх осiб не надходило.
Опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо) Бухгалтерський облiк ведеться по журнально – ордернiй формi. Пiдприємство здiйснює бухгалтерський облiк у вiдповiдностi з «Планом рахункiв бухгалтерського облiку активiв, капiталу, зобов’язань та господарських операцiй пiдприємств та органiзацiй, затвердженим наказом Мiнфiну України вiд 30.11.1999 року за № 291.
Бухгалтерський облiк в цiлому проводиться з дотриманням П(С)БО та облiкової полiтики.
Оцiнка запасiв (матерiалiв, сировини, палива), комплектуючих виробiв та напiвфабрикатiв при вiдпуску у виробництво чи iншому вибуттi здiйснюється за методом середньозваженої собiвартостi.
Амортизацiя основних засобiв та нематерiальних активiв нараховується за прямолiнiйним методом, за яким рiчна сума амортизацiї визначається дiленням вартостi, яка амортизується, на строк корисного використання кожного об’єкта основних засобiв. При визначеннi строку корисного використання Товариством враховується очiкуване використання об’єкта пiдприємством з урахуванням його потужностi та продуктивностi.
Оцiнка запасiв (покупних товарiв) для роздрiбної торгiвлi здiйснюється за цiнами продажу.
Транспортно-заготiвельнi затрати вiдображаються загальною сумою на окремому субрахунку рахунку облiку запасiв.
Дебiторська забогованiсть визначається активом, якщо iснує можливiсть отримання товариством майбутньої користi i може бути достовiрно визначена її сума.
Величина резерву сумнiвних боргiв визначається по окремих дебiторах. Дохiд визначається в момент збiльшення активу або зменшення зобов'язань, що обумовлюються збiльшенням власного капiталу.
Видатки вiдображаються в бухгалтерському облiку одночасно iз зменшенням активу або збiльшенням зобов'язань.
Резерв для забезпечення майбутнiх витрат i платежiв не створююється.Змiн в облiковiй полiтицi на протязi звiтного перiоду не було.
В 2018 роцi для бухгалтерського облiку основних засобiв товариство застосовувало вимоги Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 7 "Основнi засоби", затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 27 квiтня 2000 року № 92 iз врахуванням змiн та доповнень.
Грошовi кошти включають суму грошей в касi та на розрахунковому рахунку.
Пiдприємство не має довгостроковi фiнансовi iнвестицiї в акцiї, частки у статутному капiталi iнших пiдприємств.
Основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, за рахунок продажу яких емітент отримав 10 або більше відсотків доходу за звітний рік, у тому числі обсяги виробництва (у натуральному та грошовому виразі), середньореалізаційні ціни, суму виручки, окремо надається інформація про загальну суму експорту, а також частку експорту в загальному обсязі продажів, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформацію про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його становище на ринку; інформацію про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків у загальному обсязі постачання, у разі якщо емітент здійснює свою діяльність у декількох країнах, необхідно зазначити ті країни, у яких емітентом отримано 10 або більше відсотків від загальної суми доходів за звітний рік; Основний вид дiяльностi товариства в 2018 роцi - здавання в оренду власного нерухомого майна. Перспективним видом дiяльностi ПрАТ "ВУМ № 574"є здавання в оренду вiльних площ та примiщень.
Вiд надання в оренду й експлуатацiї власного нерухомого майна (2,53 тис. кв.м по середньореалiзацiйнi цiни 31 грн. кв.м на мiсяць) отримана виручка у сумi 940 тис.грн. за рiк. Емiтент не залежить вiд сезонних змiн.
Пiдприємство укладає договори оренди термiном до 3-х рокiв з послiдуючим переглядом умов договорiв на початок кожного року. Товариство в звiтному роцi надавало послуги юридичним та фiзiчним особам м.Вiнницi, та областi. Ризики в дiяльностi товариства вiдсутнi. Стан розвитку галузi характеризується достатнiм попитом на примiщення складського та виробничого призначення. Планування дiяльностi товариства на перспективу, в питаннi будiвництва нових примiщень для здавання в оренду, стримується кризовим фiнансовим станом економiки в країнi, нестабiльнiстю цiн на будiвельнi матерiали та вiдсутнiстю вiльких коштiв у товариства. Конкурентами товариства є юридичнi та фiзичнi особи, якi надають аналогiчнi послуги i майно яких знаходиться в м.Вiнницi, та областi. Товариство не користується послугами пiдприємств-постачальникiв. Всi матерiали для проведення поточного ремонту примiщень, що здаються в оренду, придбаваються по необхiдностi в торгiвельнiй мережi м.Вiнницi. Паливно-мастильнi матерiали придбаваються в мережi АЗС.
Основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з його господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, їх вартість і спосіб фінансування В 2014 роцi придбань або вiдчудження активiв не було.
В 2015 роцi придбань або вiдчудження активiв не було.
В 2016 роцi придбань або вiдчудження активiв не було.
В 2017 роцi придбань або вiдчудження активiв не було.
В 2018 роцi придбань або вiдчудження активiв не було.
Iнвестицiй або придання активiв, пов"язаних з господарською дiяльнiстю, за рахунок власних коштiв товариство не планує.
Інформація про основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Крім того, необхідно описати екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства, плани капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, в тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення До основних засобiв товариства вiднесено будинки та споруди, машини та обладнання,транспортнi засоби та iншi залишковою вартiстю на кiнець звiтного року 3862,1 тис.грн.
У 2018 роцi нараховано амортизацiї будiвлi та споруди 37,7 тис.грн., iншi ОЗ 1,7 тис.грн.
ПрАТ не користується орендованими основними засобами. Ступiнь використання основних засобiв- 40,0 %. Всi основнi засоби знаходяться за мiсцезнаходженням дiльниць в м.Вiнницi по вул.Черняховського,6-а на вiдкритих майданчиках. Значний вплив на стан використання основних засобiв мають екологiчнi фактори.
Несприятливi погоднi умови значно скорочують строк корисного використання основних засобiв. Капiтальне будiвництво, розширення або удосконалення основних засобiв за рахунок власних коштiв на найближчий час не плануються.
Проблеми, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень В Українi вiдбуваються полiтичнi i економiчнi змiни, якi надавали i можуть продовжувати впливати на дiяльнiсть пiдприємств, що працюють в даних умовах. Негативнi явища, якi вiдбуваються в Українi, а саме полiтична нестабiльнiсть, падiння ВВП та високий рiвень iнфляцiї, коливання, погiршення iнвестицiйного клiмату безумовно впливають на дiяльнiсть Товариства та його прибутковiсть.
Опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента Товариство фiнансових iнвестицiй не отримувало i не здiйснювало.
Вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та очікувані прибутки від виконання цих договорів На кiнець звiтного року не виконаних договорiв товариство не має.
Стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому) Стратегiєю подальшої дiяльностi товариства передбачається надавати послуги, що пов"язанi iз здаванням в оренду власного майна та вiльних площ, якi не задiянi у виробництвi.
Опис політики емітента щодо досліджень та розробок, вказати суму витрат на дослідження та розробку за звітний рік Дослiдження та розробки в звiтному роцi не проводились.
Інша інформацію, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі, за наявності, інформація про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі Аналiз фiнансового стану.
Для проведення аналiзу фiнансових показникiв Товариства використано фiнансову звiтнiсть станом на 31.12.2018 р. у складi: Баланс Форма №1-м, Звiт про фiнансовi результати Форма №2-м.
Економiчна оцiнка фiнансового стану Товариства на 01.01.2018 року та на 31.12.2018 року проводилась на пiдставi розрахункiв наступних показникiв:
1. Коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi (К абс.л.) обчислюється як вiдношення грошових засобiв, їхнiх еквiвалентiв i поточних фiнансових iнвестицiй до поточних зобов'язань. Коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi показує, яка частина боргiв Товариства може бути сплачена негайно. Орiєнтовне оптимальне значення показника (0,25-0,5):
К абс.л 01.01.2018 р. = 214.9/37.8= 5.68
К абс.л 31.12.2018 р. = 573.3/54.1= 10.58
2. Загальний коефiцiєнт лiквiдностi характеризує достатнiсть обiгових коштiв без урахування матерiальних запасiв та затрат для погашення боргiв:
Кзаг.лiкв. 01.01.2018 р.= 311.4/37.8= 8.24
Кзаг.лiкв. 31.12.2018 р.= 688.5/54.1= 12.73
3. Коефiцiєнт фiнансової незалежностi (автономiї) характеризує вiдношення власних та прирiвняних до них коштiв до сукупних активiв Товариства:
К авт. 01.01.2018 р.= 4175.1/4212.9= 0.99
К авт. 31.12.2018 р.= 4488.5/4542.6= 0.99
4. Коефiцiєнт покриття зобов’язань власним капiталом розраховується як вiдношення залучених коштiв до власних. Оптимальне значення показника: 0,5…1,0:
К покр. 01.01.2018 р. = 37.8/4175.1= 0.009
К покр. 31.12.2018 р. =54.1/4488.5= 0.01

5. Коефiцiєнт рентабельностi активiв розраховується як вiдношення чистого прибутку до середньорiчної вартостi активiв Товариства:
Крент. 31.12.2018 р. = 313.4/((4212.9+4542.6):2)= 0,07
Основнi показники фiнансового стану ПрАТ «Вiнницьке управлiння механiзацii №574 » станом на 01.01.2018 року та на 31.12.2018 року наведенi в таблицi.

На пiдставi аналiзу показникiв фiнансового стану Товариства за 2016 рiк можна зробити висновок, що ПРИВАТНЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ВIННИЦЬКЕ УПРАВЛIННЯ МЕХАНIЗАЦIЇ №574" є достатньо лiквiдним та незалежним вiд зовнiшнiх джерел фiнансування, його фiнансовий стан можна оцiнити як стiйкий.